Şirinevler Mah. 1. Sok. No: 641 Yıldırım/BURSA

Çocuklarda Karanlık Korkusu

Çocuklarda Karanlık Korkusu

Karanlık korkusu birçok çocuğun yaşadığı bir duygudur, normaldir. Ailenin davranışları, çocuğun korkusunun oluşmasında, şekillenmesinde, büyümesinde ve sona ermesinde büyük rol oynar.
Ama önemli olan çocuk gerçekten korkuyor mu yoksa bunu gece yanınıza gelmek için kullanıyor mu? Her iki durumda da yanınıza alarak uyutmayın. Odasına götürün, güvende olduğunu anlatın, öpün, sarılın, geri yatırın. Gece kaç defa gelirse gelsin usanmadan aynısını tekrarlayın.

Eyvah yine gece oldu, çok karanlık! O ses nereden geldi? Yoksa yatağımın altında bir şey mi var? Kesin bir şey var, duvara da yansıyor! Acaba annemle babamın yanına mı gitsem ya da bağırsam mı?”

Okul öncesi dönemde çocuklarda en sık görülen korku “karanlık” korkusudur. Bu korku genellikle aileden öğrenilir. Çocukların odaları ayrıldığı ilk dönemde, ailelerin “Gece lambasını yakayım da korkma!” ya da akşam salonda birlikte otururken diğer odaya geçmek isteyen çocuğunuza “Orası karanlık tek başına gitme korkarsın! gibi söylemleri çocuklara karanlığın korkutucu bir şey olduğu mesajı verir. Ayrıca korku içerikli çizgi filmler, videolar, akran sohbetleri vb.de çocuklarda karanlık korkusunu tetikleyebilir.

Korkma! Bunda korkulacak ne var! Sen artık büyüdün! vb. söylemler onların korkularını gidermeyeceği gibi bilinmezliğe daha çok kapılmalarına neden olur.

Çocuğunuza korkularını anladığınızı hissettirin.” Seni anlıyorum, bazen herkes korkabilir, biliyor musun küçükken ben de korkuyordum, bu çok normal, peki tam olarak korktuğun şeyin ne olduğunu benimle paylaşmak ister misin?”
“Belki resmini çizebiliriz korktuğun şeyin, ne dersin?
“Haydi şimdi çizdiğin bu korku resmini komik hale getirelim ve komik bir isim koyalım.”

Gün içinde odasında birlikte zaman geçirmeniz, odasında korkabileceği yerleri oyun alanı olarak kullanmanız faydalı olacaktır. Yatağın altına sevdiği oyuncakları koymasına izin vermek veya kendi istediği şekilde keşfetmesini sağlamak iyi bir fikir olabilir.
Gölge oyunları oynayabilirsiniz. Böylelikle gece gördüğü gölgeleri daha kolay anlamlandıracaktır. Birlikte odasında ışıkları kapatıp, duyulabilen sesleri dinleyip neler olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bir çok ses de böylelikle somutlaşacaktır.

Uzmanlık Alanlarımız Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz!
İletişime Geç