Özel Öğrenme Güçlüğünün Belirtileri Nelerdir?
Okul öncesi dönem belirtileri:
Konuşmada gecikme, sağı ve solu ayırt edememe, renkleri ve sayıları öğrenmede zorlanma, hayvanları öğrenmede zorlanma, benzer ve zıt kavramları öğrenmede zorlanma, sebze ve meyveleri karıştırma, boyama yerine karalama yapma, zaman zaman ince motor becerilerde zayıflık gözlemlenebilir.
Okul dönemi belirtileri:
Sözcükleri, harfleri ve sesleri öğrenmede güçlük, hecelere ayırmada güçlük, sınıf içerisinde verilen talimatları takip etmede güçlük, zaman yönetiminde güçlük, okuma ve yazmada sıkça yanlışlıklar yapma, benzer harfleri karıştırma, harf sırasını tersten algılama, satır takibinde zorluk, ödev yapmakta zorluk ya da isteksizlik yaşanabilir.
Bu belirtileri gösteren çocuklarda değerlendirme süreci çok önemlidir. Değerlendirme sürecinde çocuğun eksik olduğu alanlar tespit edilip ihtiyaçları doğrultusunda özel eğitim planı belirlenir. Çocuğa değerlendirme sonrasında özel eğitim, psikolojik danışmanlık, dil konuşma terapisi, oyun terapisi gibi eğitsel programlar uygulanmalıdır. Bu eğitsel programlar uygulanmadan çocuk kendi haline bırakıldığında yetersizlik artarak devam edebilir. Özel öğrenme güçlüğü kendi kendine geçebilecek bir durum değildir.
Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanmış, mental bozuklukların tanılanması konusunda psikolog-psikiyatristlerin kullandığı ana kaynak olan DSM-V (2013) te “özgül öğrenme bozukluğu” 3 başlık altında incelenmektedir.
- Disleksi (Okuma güçlüğü)
- Disgrafi (Yazılı anlatımda güçlük)
- Diskalkuli (Sayısal / matematik öğrenmede güçlük)