Çocuklarda Saldırgan Davranışlar
NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?
Dikkat etmemiz gerekenler;
- Ne zamandır ve ne sıklıkla yapıyor?
- Son dönemde çocuğu etkileyen bir olay yaşandı mı?
- Kendini henüz nasıl ifade edeceğini bilmeyen çocuğunuz bu saldırgan davranışını hangi duygusu yerine kullanıyor? Sinirlenince mi, mutlu olunca mı, ilgisiz kaldığında mı, bir rahatsızlığı olduğunda mı?
- En önemlisi de bu davranışlar karşısında sizin tepkiniz ne oluyor?
NE YAPMALIYIZ?
- Davranışı durdurmalı, çocuğunuzun vurduğunu, ısırdığını gördüğünüz anda dikkatini başka bir yöne başka bir şey için dağıtmalısınız.
- Onu ortamdan alın, göz teması kurarak durması gerektiğini söyleyin kararlı bir ses tonuyla söyleyin.
- Duygusunu anlayın ifade edip davranışının durdurulmasının gerekliliğini açıklayın. “Şu anda öfkelisin, öfkelenmeni anlıyorum ancak vurmak uygun değil. Vurduğunda kişinin canı ve senin canın acıyor.”
- İstediği bir şey olmadığında öfkeyle bu davranışı sergiliyorsa ve siz bir kere hayır demişseniz asla evete dönmeyin. Kendini yerlere atarak ısrarcı olacaktır. Sakinleştirmenize fırsat vermezse öfkesi geçene kadar ağlamasına izin verin (güvenlik önlemini aldığınızdan emin olun) sakinleşince konuşun. Aksi halde davranışı yinelemesini tetiklemiş olursunuz. Ağlayan çocuğunuzu odada yalnız bırakmayın yanında olun.
- Düşündüğünüz zaman kesinlikle hayır demenizi gerektiren bir durumsa alternatif seçenek sunun.
- Bu hareketleri hangi duyguyu yaşadığında ifade etmek için kullandığını tespit edince o duygu karşısında verilebilecek tepkileri örnekle anlatabilirsiniz. “çok sinirliyim derin derin nefes almalıyım, çok mutluyum dans ederek gösterebilirim” gibi.
- Bu durum geçici bir süreçtir, sabırlı olmak gerekir. Aksi takdirde sizde öfke krizleri yaşayabilirsiniz. Çocuğunuz duygularını kontrol etmeyi bilmiyor ve siz en güzel şekilde örnek olarak öğretebilirsiniz.