Şirinevler Mah. 1. Sok. No: 641 Yıldırım/BURSA

Özel Öğrenme Güçlüğünün Olası Nedenleri Nelerdir?

Özel Öğrenme Güçlüğünün Olası Nedenleri Nelerdir?

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

Özel öğrenme güçlüğü genel olarak normal ya da normalüstü zekâ seviyesine sahip olunmasına rağmen okuma, yazma, dinleme, konuşma, matematik gibi akademik alanlarda zorluk yaşanması şeklinde tanımlanmaktadır. Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklara zekâ testleri uygulandığında genellikle zeka seviyeleri normal sınırlar içinde çıkmaktadır.

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNÜN OLASI NEDENLERİ

Öğrenme güçlüğünün nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte muhtemel nedenlerinden biri ve en yaygını nörolojik kaynaklı problemlerdir. Bazı araştırmalar özel öğrenme güçlüğü olan bazı çocukların beyin yapısının ve/veya beyinlerinin işleyişinin tipik gelişim gösteren akranlarından farklı olduğunu ortaya koymuştur.

Özel öğrenme güçlüğünün muhtemel nedenlerinden bir diğeri ise kalıtımdır. Genetik araştırmalar özel öğrenme güçlüğü olan çocukların yaklaşık %40’ında ailesel kalıtımın etkisini ortaya koymaktadır. Fakat bu durum özel öğrenme güçlüğü olan ebeveynlerin çocuklarında da mutlaka özel öğrenme güçlüğü görüleceği anlamına gelmemektedir. Sadece ailede özel öğrenme güçlüğü geçmişi olması çocuklarda da görülme riskini artırmaktadır.

Özel öğrenme güçlüğünün muhtemel nedenlerinden bir başkası ise beslenme yetersizliğidir. Çocuklarda görülen beslenme yetersizliği duyular arası becerilere zarar vermekte ve gelişimsel geriliğe neden olmaktadır. Dolayısıyla öğrenme ile ilgili beceriler olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca belirli gıdalara, gıda katkı maddelerine ve gıda boyalarına karşı alerji ve çevresel alerjiler bazı öğrenme güçlüklerine sebep olabilmektedir.

Özel öğrenme güçlüğünün diğer muhtemel nedenleri arasında gebelik süresince gelişen komplikasyonlar ve bebeğin anormal doğum pozisyonu, oksijen yetersizliği (anoksi) veya kanda bulunan biyokimyasallar gibi nörolojik sisteme zarar veren doğum anında oluşabilecek olumsuz durumlar belirtilmektedir. Ayrıca annenin doğum öncesi dönemde zararlı madde kullanımı bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmekte ve çocukta özel öğrenme güçlüğü dâhil birçok probleme neden olabilmektedir.

Çevresel etmenler özel öğrenme güçlüğünün muhtemel nedenleri arasında sayılmaktadır. Özellikle çevrede bulunan zehirli maddeler çocuğun beyin gelişimini veya beyindeki işlemleme süreçlerini olumsuz yönde etkileyebilmekte ve birçok öğrenme sorununa neden olabilmektedir. Ayrıca şiddetli kafa travmaları (yaralanmaları) çocuklarda özel öğrenme güçlüğü görülmesine neden olabilmektedir.

Aileler ve öğretmenler özel öğrenme güçlüğü olan çocuklarla çalışırken öğrenme güçlüklerinin nedenlerinin kesin olarak bilinmediğini unutmadan yaklaşmalıdırlar. Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklarla çalışırken farklı yöntemlerin bir araya getirildiği bir yaklaşımın tercih edilmesinin ve uzmanlardan destek alınmasının gerektiği unutulmamalıdır. Bu çocuklarla çalışırken en önemli nokta onların öğrenme zorluklarını aşabileceği yol ve yöntemleri belirlemek ve çocukların ilerlemesi için destek sağlamaktır.

Uzmanlık Alanlarımız Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz!
İletişime Geç